Θεραπευτικές Ιδιότητες

Τα βότανα χρησιμοποιούνταν από τα πανάρχαια χρόνια σαν βοήθεια για την καλή σωματική και ψυχική υγειά. Σε πολλούς παλιούς πολιτισμούς και χώρες όπως της μέσης ανατολής, της Αιγύπτου, τις Αραβικές χώρες, την Ελλάδα, τη Ρώμη, την Ινδία και άλλες χρησιμοποιούσαν τα βότανα σε καθημερινή βάση με πολλούς και διάφορους τρόπους. Τα βότανα χρησιμοποιούνταν ως αντισηπτικά, αρωματικά και για την συντήρηση φαγητών.

Ο αρχαίος Έλληνας Ιπποκράτης που έγινε σύμβολο της ελληνικής και της παγκόσμιας ιατρικής χρησιμοποιούσε τα βότανα. Η θεωρία του της διανοητικής ισορρόπησης αντανακλά τις ολιστικές μεθόδους θεραπείας της σημερινής εποχής, στα γραπτά του αναγράφετε μεγάλος αριθμός από φαρμακευτικά φυτά στα οποία περιλαμβάνονται και ορισμένα που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για τις ναρκωτικές τους ιδιότητες.
Μια από τις αρχαιότερες σχολές του κόσμου και της Ινδίας που ασχολήθηκε με την υγειά και την σωστή διατροφή είναι η Αyurveda . Μια πανάρχαια σχολή η οποία έχει σαν βάση της τα βότανα, για την θεραπεία πολλών νόσων του ανθρώπινου οργανισμού, για την θεραπεία ψυχοσωματικών νόσων όπως και για την διευκόλυνση της πνευματικής ανάπτυξης του ανθρώπου. Η τέχνη και επιστήμη της Αyurveda χρησιμοποιείτε μέχρι σήμερα και έγινε και στοιχείο για την ανάπτυξη πολλών εναλλακτικών σύγχρονων θεραπειών. 
Τα βότανα είναι ότι καλύτερο μας έχει προσφέρει η φύση για να μας θεραπεύσει όσο πιο σωστά και με τις λιγότερες αρνητικές παρενέργειες σε αντίθεση με την νέα φαρμακευτική αγωγή. Τα βότανα θεραπεύουν σωματικά αλλά προσφέρουν στην συναισθηματική και την πνευματική μας ισορροπία. Κάθε βότανο διαθέτει τις δικές του ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες και έτσι η χρήση πρέπει να γίνετε σωστά αλλά και με προσοχή.
Στην Ελλάδα - Κύπρο βρέθηκαν αρκετά βότανα τα οποία σήμερα καλλιεργούνται για τη χρήση τους ως μπαχαρικά αλλά και πολλά κυρίως για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες.