Επιβλαβή ΒόταναΥπάρχουν επικίνδυνα βότανα;

Η συλλογή των βοτάνων πρέπει να γίνεται από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το κάθε είδος, καθώς και την περιοχή που φυτρώνει.  Γιατί όλα τα φυτά που φυτρώνουν στους κάμπους και στα δάση της πατρίδας μας δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση από τους ανθρώπους. Υπάρχουν μάλιστα και φυτά που μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, αλλά έχουν διαφορετικές επιδράσεις αν καταναλωθούν από τους ανθρώπους. Γι’  αυτό το λόγο ο συλλέκτης των βοτάνων θα πρέπει να είναι έμπειρος, αλλά και πολύ προσεκτικός. Η περιοχή απ’ όπου θα συλλεχθούν, επίσης παίζει σπουδαίο ρόλο. Βλέπουμε συχνά ταξιδιώτες να μαζεύουν ρίγανη ή χόρτα από την άκρη του δρόμου. Ο χώρος δίπλα στους αυτοκινητόδρομους θεωρείται πολύ μολυσμένη περιοχή και φυσικά τα βότανα επικίνδυνα. Το ίδιο οι περιοχές κοντά σε σκουπιδότοπους.
Υπάρχουν φυτά που όταν καταναλωθούν προκαλούν ακόμα και θάνατο, όπως είναι το γνωστό κώνειο, που με αυτό θανατώθηκε ο φιλόσοφος Σωκράτης.

Αλλά και τα πιο γνωστά φαρμακευτικά φυτά, όπως το φλαμούρι ή το χαμομήλι, όταν καταναλωθούν από άτομα που είναι  αλλεργικά, τότε από ωφέλιμα, γίνονται επικίνδυνα. Συνδυασμοί   βοτάνων, για την παρασκευή αποτελεσματικότερων φαρμάκων, δεν πρέπει να γίνονται από τον καθένα μας.
Σαν συμπέρασμα λέμε ναι στη χρήση των βοτάνων για φαρμακευτικούς σκοπούς, αλλά να γνωρίζουμε  τις ιδιότητες και τις πιθανές παρενέργειές τους.