Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Μελίσσα η φαρμακευτική

Βοήθα στην σωματική και ψυχική ηρεμία, βοήθα στην καλή πέψη, είναι καλό για παιδία και για άτομα με προβλήματα στομαχιού.
 

Σε μερικές περιοχές, ονομάζεται κιτρονέλα, επειδή οι τρυφεροί βλαστοί και το φύλλο του έχουν μυρωδιά λεμονιού. Διεγερτικό σωματικά και πνευματικά, τονωτικό για την καρδιά, τον εγκέφαλο και το πεπτικό σύστημα, χωνευτικό, υποστατικό, καταπραϋντικό, σπασμολυτικό, αντιφυσητικό και ανθελμινθικό. Στην πρακτική ιατρική το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται ως τονωτικό, αντισπασμωδικό, αντιρρευματικό, ορεκτικό και αντιασθματικό. Συνιστάται κυρίως για να αντιμετωπισθούν πόνοι και σπασμοί του στομάχου, κωλικοί, δυσπεψίες, εμετοί λόγω εγκυμοσύνης, νευρικές κρίσεις, πόνοι των δοντιών, κ.ά. Επίσης, όταν οι μελισσοκόμοι θέλουν να πιάσουν ένα καινούργιο σμάρι από μέλισσες τρίβουν με φύλλα μελισσόχορτου τα εσωτερικά τοιχώματα της κυψέλης, για να αποκτήσει ωραίο άρωμα και να προσελκύσει τις μέλισσες
Τα ξηρά φύλλα χρησιμοποιούνται ως τσάι. Το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται και στην παρασκευή βερμούτ. Χρησιμοποιείται ακόμη στην αρωματοποιία και σε εντομο- απωθητικές λοσιόν.