Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Δεντρολίβανο


 Γενικά
Δίνει πολύ ωραία γεύση στα κρεατικά, ψαρικά, όσπρια, σούπες και πατάτες. Στη ζαχαροπλαστική το χρησιμοποιούν κυρίως στα γλυκά του κουταλιού. Πίνεται και σαν τσάι, αλλά με μέτρο. 
Υγεία
Είναι τονωτικό, ευστόμαχο, αντιδιαβητικό, καθαρίζει το αίμα και ηρεμιστικό. Βοηθά στα κρυολογήματα, σε πονοκέφαλους και στη μνήμη. Αποτελεί ιδανική πρόταση για την καταπολέμηση της αναιμίας, της αϋπνίας και των ζαλάδων. Στις μέρες μας μελετάται επίσης η συμβολή του στην καταπολέμηση της νόσου του Ατσχάιμερ. 
Ως καλλυντικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μορφή ατμού για βαθύ καθαρισμό του προσώπου και ενίσχυση του δέρματος. Η κομπρέσα από δεντρολίβανο συνιστάται για τα λιπαρά μαλλιά, καθώς χαρίζει λάμψη, βελτιώνει το σκούρο χρώμα τους και δρα κατά της πιτυρίδας. Για το σώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναζωογονητικό έγχυμα στο μπάνιο, καθώς και για δροσιστικά και αποσμητικά ποδόλουτρα. Εξωτερικά, ως λοσιόν βοηθά ακόμη στην ανάπτυξη των μαλλιών και σταματά την τριχόπτωση ενώ από τα φύλλα και τα άνθη του παράγεται αιθέριο έλαιο χρήσιμο στην αρωματοποιία και την σαπωνοποιία