Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Σχοινόπρασο

Συγγενικό με το σκόρδο και το κρεμμύδι, προστίθεται την τελευταία στιγμή σε σαλάτες, σάλτσες, όσπρια και σούπες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και σίδηρο, χωνευτικό, τονωτικό, καθαρίζει το αίμα και ρίχνει την χοληστερόλη

Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη σχοινόπρασου. Tο πρώτο έχει μυρωδιά κρεμμυδιού και είναι το Allium schoenoprasum και το δεύτερο έχει μυρωδιά σκόρδου και είναι το Allium tuberosum. Και τα δύο ανήκουν στην οικογένεια Liliaceae. To σχοινόπρασο με μυρωδιά κρεμμυδιού έχει τρεις ποικιλίες, τη Hylan, τη Fine leaves και τη Medium leaves. Eδαφοκλιματολογικές απαιτήσεις: Τα σχοινόπρασα χρειάζονται εδάφη μέσης σύστασης, γόνιμα και καλά αποστραγγισμένα. Έχουν ανάγκη από αρκετή υγρασία, προτιμούν κλίμα δροσερό, και οι πιο κατάλληλες εποχές για ανάπτυξη τους είναι το φθινόπωρο, ο χειμώνας και η άνοιξη. 
Πολλαπλασιασμός: Γίνεται με σπόρο. Εποχή και τρόπος φύτευσης: Η πιο κατάλληλη εποχή φύτευσης θεωρείται το φθινόπωρο. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 30 εκατ. τόσο μεταξύ των γραμμών όσο και των φυτών πάνω στη γραμμή.

Χρήση: To σχοινόπρασο που μυρίζει κρεμμύδι μπαίνει όπου χρησιμοποιεί ται το κρεμμύδι, διότι μυρίζει πιο απαλά και είναι πιο ευκολοχώνευτο από το κρεμμύδι, καθότι δεν περιέχει πολλά άλατα του θείου όπως το κρεμμύδι. Ένα μίγμα 1:1:1, σχοινόπρασο – μαϊντανός – τάρακον, χρησιμοποι-
είται στις ομελέτες, στο κοτόπουλο και στο ψάρι.  Τα σχοινόπρασα μόνα τους χρησιμοποιούνται στις σαλάτες, στα σάντουιτς, στις σούπες και ως γαρνίρισμα. Τα ξηρά σχοινόπρασα μπαίνουν πάνω
στις σούπες ή μέσα σε χυμό λεμονιού.

Ιδιότητες:
Τα σχοινόπρασα περιέχουν αρκετό σίδηρο που βοηθά στην αναιμία. Ρίχνουν την πίεση, βοηθούν την πέψη και ανακουφίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό όταν είναι κρυολογημένος.