Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ (Rosmarinus officinalis)

Ελιξίριο της νεότητας, σύμβολο ομορφιάς και ευεξίας μια και λέγεται ότι ήταν το δώρο της Αφροδίτης στους ανθρώπους το δενδρολίβανο είναι ένας από τους θάμνους που έπαιξε σημαντικό γαστρονομικό αλλά και βοτανολογικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων της Μεσογείου.
Το δενδρολίβανο συναντάτε στην αρχαιότητα να καίγεται ως υλικό θυμιάματος κατά της διάρκεια θυσιών και εξευμενισμού θεοτήτων δίπλα στους βωμούς.
Ο βοτανολόγος Αλπίνι ανακάλυψε ολόκληρα κλαδιά δενδρολίβανου στο εσωτερικό μούμιας τοποθετημένο προφανώς από τους βαλσαμωτές ή ως υλικό τελετουργίας ή για καθαρά συντηρητικούς λόγους. Μια και για αιώνες αυτός ο αρωματικός αυτός ο αρωματικός θάμνος με τα λεπτά φυλλαράκια εθεωρείτο σύμβολο ενθύμησης και ανάμνησης με σημαντικές όμως συντηρητικές ιδιότητες.
Στον Μεσαίωνα πίστευαν ότι φυτρώνει μόνο του μόνο στην αυλή των δικαίων ανθρώπων , ότι φέρνει καλή τύχη και προστατεύει από τις μάγισσες και τα κακά πνεύματα ενώ ταυτόχρονα δυναμώνει την μνήμη.
Πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τους αρχαίους Έλληνες οι οποίοι δεν παρέλειπαν να φορέσουν ένα στεφάνι δενδρολίβανου στο κεφάλι τους σε περιόδους σκληρής μελέτης.
Σε ένα βοτανολογικό σύγγραμμα του 1526, το οποίο ανακαλύφθηκε στην Κρήτη διαβάζομε : " Το δενδρολίβανο είναι κατά της αδυναμίας του μυαλού και του κρυολογήματος.

 Τοποθετήστε δενδρολίβανο σε κρασί και αφήστε το κλειστό σε ζεστό μέρος" Σε ένα δεύτερο σύγγραμμα πάλι του Μεσαίωνα δίνεται ακόμα μια πιο απλή συνταγή : "Αν αισθάνεσαι αδύναμος βράσε τα φύλλα σε καθαρό νερό και πλύσου και μετά θα λάμπεις.............μύρισε το και θα νιώσεις νέος".
Το δενδρολίβανο βρασμένο χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα ως ρόφημα κατά των πονοκεφάλων. Ενώ συνιστούνται επαλείψεις με αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου στο μέτωπο ή στο κεφάλι για τις χρόνιες περιπτώσεις ημικρανίας. Θεωρείται επίσης ιδανικό για την θεραπεία της τριχόπτωσης και για την τόνωση του τριχωτού της κεφαλής και αποτελεί κύριο συστατικό πολλών προϊόντων που αφορούν την περιποίηση των μαλλιών.
Το δενδρολίβανο είναι ένα από τα αγαπημένα "παιδιά" της Μεσογειακής μαγειρικής. Η χρήση του έχει κύρια δύο σκοπούς να αρωματίσει και να συντηρήσει τις τροφές. Το δενδρολίβανο δίνει άρωμα, ένταση και χρώμα σε αρωματικά ελαιόλαδα, ξύδια ακόμη και μαγειρικά αλάτια. Ταιριάζει πολύ με το μοσχάρι, το αρνί, τα κυνήγια και τα πουλερικά.
Στην Κρήτη είναι το κύριο αρωματικό στους τηγανιτούς χοχλιούς και το όνομα του φυτού συγγενεύει περισσότερο με το Ιταλικό Rosmarious - Αρισμαρί.